Erik Roland Feenstra
(* 1953 Den Bosch – † 2019 Amsterdam)

Erik Roland Feenstra

Erik groeide op in Eindhoven, Den Haag en Ermelo. Na de middelbare school studeerde hij dans aan de Scapino Dans Academie in Amsterdam (1975-1979) en haalde het diploma dansdocent. In 1979 vertrok hij naar Wenen en werkte drie jaar bij Theater an der Wien. Vanaf 1982 woonde hij in Berlijn en werkte ruim drie jaar bij Theater des Westens in Berlijn. Deze theaters boden/bieden vooral musicals en Erik danste en zong in onder meer Evita, Chicago, Jesus Christ Superstar, Anatevka, Man van La Mancha, Peter Pan en Barnum.Ook werkte Erik in de zomermaanden bij musicalproducties tijdens de Bad Hersfelder Festspiele.

Eind 1985 kwam Erik terug naar Amsterdam en danste in verschillende opera’s, zomerfestivals en andere losse producties. Daarnaast danste, acteerde en choreografeerde hij in een aantal tv- en filmproducties. Vanaf 1989 heeft hij als docent les gegeven in klassiek ballet, jazzdans en bij showgrepen en musicalgezelschappen. In deze tijd ontwikkelde en regisseerde hij vele choreografieën voor diverse Amsterdamse en in de regio zeer bekende dansscholen.

Rond het millennium kwam Erik in contact met doven en slechthorenden, leerde de Nederlandse Gebarentaal en ging schrijven.
In 2003 haalde hij het diploma Journalistiek en sindsdien schreef hij dagelijks voor meerdere bladen en journalistieke blogs.

Al in de schoolbanken ontpopte Erik zich als een fervent tekenaar & schilder. Kleur, vormgeving, inzicht en diepte leerde hij van de decorbouwers. De vele cursussen in het Atelier Van Gogh Museum brachten hem kennis, handigheid, gebruik van materialen en technieken. Dit resulteerde in een aantal exposities in Amsterdam.In de jaren ’80 leefde Erik in West-Berlijn aan de Stresemannstrasse (Kreuzberg). Het uitzicht op de Berlijnse Muur, de impressies van de door de muur in tweeën gespleten stad hebben hem geïnspireerd tot het maken van zo’n 40-tal werken, waarin alle aspecten van zijn vergaarde schilderkunde, gelardeerd met een zekere dosis humor, tot uiting zijn gebracht. Hierdoor ontstond zijn laatste expositie ‘Ein Holländer in Berlin’. De schilderijen van de Berlijnse Muur heeft hij zelf geselecteerd en deze zijn na z’n overlijden geëxposeerd in het Goethe Instituut, de foyer van de UvA-CREA theaterzaal en de Europese School te Bergen (NH).

Voor het overzicht van Erik’s werken: